zaterdag 21 november 2015

Beauty - Parabenen in beauty producten -

Steeds vaker lees ik op productverpakkingen dat producten zonder parabenen gemaakt zijn . Als dat op een verpakking staat heb ik het idee dat dit een goed teken is. Maar eigenlijk weet ik niet precies waarom.  
Parabenen worden in cosmetica producten gebruikt als conserveermiddel. Het zijn chemische stoffen die de houdbaarheid van producten verlengen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar parabenen in cosmetica. In 2004 is er een artikel verschenen die een verband legt tussen parabenen en borstkanker klik hier. Er is veel geƫxperimenteerd op dieren. Naar aanleiding hiervan heeft het SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) een maximale veilige toegestane dosis bij mensen aangegeven. Dit is vele malen lager dan de veilige dosis voor dieren. In hoeverre parabenen echt "slecht" zijn voor de mens is nog steeds niet geheel in kaart gebracht. Onderzoek is nog steeds gaande.

Het kan geen kwaad om parabenen zo veel mogelijk te mijden. Maar realiseer je wel dat producten wel "houdbaar" gemaakt moeten worden. Als dit niet met parabenen gebeurt, moet dit op een andere manier.

Bijvoorbeeld door gebruik van organische zuren zoals diazolidinylureum, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat. Ook hier moet je je afvragen of dit wel goed is voor het menselijk lichaam. Lees hier meer over het nadelige effect van kaliumsorbaat.

Na veel te hebben gelezen over parabenen en alternatieve manieren van conserveren van cosmetica vind ik de afwisseling belangrijk. Compleet parabeen vrij is altijd goed om te proberen. Maar pas wel op met de alternatieve manieren om een product te conserveren. Het beste is "vaste" producten gebruiken. Zoals een blok zeep. BacteriĆ«n groeien nauwelijks in vaste producten dus zijn conserveringsmiddelen niet nodig. O.a. Lush werkt met een aantal vaste producten en naar mijn idee zou hier de minste conserveermiddelen in moeten zitten.

Wat vinden jullie van de conserveermiddelen die gebruikt worden in beauty producten?

Till the next time,


Frances


Bron foto's: Yves Rocher, YesTo
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Blogger Template Created by pipdig