zondag 11 september 2016

10 tips voor het maken van de mooiste vakantiefoto's.


Om mij heen zie ik steeds meer mensen met een camera rondlopen. Om zo de mooiste momenten vast te leggen. Ik heb een aantal handige tips voor jullie verzameld om meer uit je camera te halen en om betere vakantiefoto's te maken.

Aandacht voor details.
Let op de kleine bijzonderheden wat typisch is voor jou vakantieland/stad. Bijvoorbeeld borden in een andere taal of een onbekend product. 
Instagram @booz_tatsu
Denk na over wat je wil fotograferen.
Wat wil je fotograferen? De eifeltoren?
Maak niet de fout om deze prachtige toren op de foto te zetten zoals miljoenen voorgangers, maar maak de foto speciaal. 
- Kies een andere invalshoek
- Zet het object niet op de voorgrond
- Fotografeer off center
- Voorkom lege/dode ruimte rondom het object
instagram @benjamphoto
De paarse bloemen staan op de voorgrond. Het gebouw waar het eigenlijk om draait staat op de achtergrond.
instagram @keepcalm_and_takephotos
De brooklyn Bridge als voorgrond de skyline erachter. De foto krijgt beleving doordat er een persoon bij op staat. Bedenk hoe de foto zou zijn zonder de dame in het rode jurkje. Dan is de foto een stuk minder interessant.

instagram @alessia__morello
Er worden dagelijks duizenden foto's gemaakt van het Vrijheidsbeeld. En ongeveer allemaal heb je het Vrijheidsbeeld in het midden van de foto omringt door lucht en water. Dit is typisch iets wat je niet wil. Dode ruimte om je object. Deze foto daarentegen heeft als achtergrond de skyline en het beeld zelf staat prachtig op de voorgrond. Stel je voor dat deze foto enkel lucht en water als achtergrond had...

Neem de tijd en hoe meer hoe beter.
We hebben het denk ik allemaal wel eens gehad. Snel een foto maken en vervolgens thuis erachter komen dat de foto wazig is. Mijn ervaring is dat een paar seconden meer tijd enorm kan schelen in de kwaliteit van je foto. En zeg nou zelf... we hebben toch geen haast op vakantie? Daarnaast ben ik van mening dat meer foto's schieten van hetzelfde geen overbodige luxe is. Zo heb je keuze en kun je de beste foto eruit zoeken. Ik zou zeggen, klik klik klik klik klik....

Focus eens op avond en nacht foto's.
Hierbij is de sluitertijd belangrijk. Dit bepaald hoeveel licht er op de lens komt. Zo kun je de meest prachtige creaties maken. Denk aan de kleur van het licht tijdens de zonsondergang of opkomst.
instagram @ricster111
instagram @fl0_ri4n
Vergeet nooit het verhaal achter jou foto en zorg dat deze zichtbaar is.
- Ben je aan het genieten van een lekkere pizza punt in hartje New York? Take a picture met een yellow cap op de achtergrond. 
- Heb je een leuk smal straatje gevonden in Barcelona. Fotografeer hier ook mensen bij op die langslopen en maak de foto levendig.
- Zorg voor een pakkend object zodat een landschap of uitzicht beter tot zijn recht komt. Door een object bij een bepaald landschap of uitzicht te fotograferen krijg je een beter beeld van de grootte van het gebied.
instagram @explore_italy_now
Zonder het autootje had ik niet omgekeken naar deze foto. Doordat deze auto erbij op staat wordt de achtergrond mooier en komt het landschap beter tot zijn recht.

Hieronder heb ik 2 foto's van de Grand Canyon. Op de eerste foto heb ik het gedeelte waar de vrouw staat eraf geknipt. Zo kun je goed het verschil zien wat een object (in dit geval een persoon) doet met een foto en de beleving ervan.
Instagram @ksstotland
Instagram @ksstotland
Maak gebruik van reflectie.
Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een reflectie in een winkelruit, water of spiegel. Wat op dit moment veel gebruikt wordt is de weerspiegeling van de omgeving in het glas van je zonnebril.

Koop geen nieuwe camera vlak voor vakantie.
Je hebt altijd tijd nodig om je camera te leren kennen. Denk hierbij aan de sluitertijd en je diafragma. Een vakantie vol over of onderbelichte foto's is super zonde. Natuurlijk kun je je nieuwe camera op auto stand zetten, maar zeg nou zelf... die foto's zijn ook niet altijd zoals je het in gedachten hebt.

Een goede camera is geen garantie voor mooie foto's.
Als je niet weet hoe je camera werkt en enkel de auto stand gebruikt is een camera van 400 euro onzin. Dan is een camera van 100 euro ook prima.

Mijn laatste tip is de: iedereen weet dit maar wil het toch nog graag benoemen tip
Zorg altijd dat je batterij volledig opgeladen is en neem een reserve volle batterij mee.

Nee, ik heb toch nog 1 tip voor de mensen die graag online fotoboeken maken van hun vakantie. Zorg voor eigen achtergrond materiaal. Nu neem ik weer als voorbeeld de Grand Canyon. Als je een foto als achtergrond wil gebruiken voor een pagina in je fotoboek is het wel handig om er geen mensen bij op te plaatsen. Of je bent een oude kerk aan het bezichtigen met de meest prachtige moza├»ek werken.  Dan kun je een close up maken van de stenen en deze als achtergrond van je pagina gebruiken.

Werken met een camera heb je niet na 1 uur onder de knie. Ik heb mijn camera nu ongeveer 1 jaar in gebruik en ik weet nog steeds maar een klein gedeelte van de opties goed te gebruiken. Helaas heb ik nog regelmatig slecht belichtte foto's. En waar ik me het meeste aan erger is het feit dat ik de beleving niet altijd in een foto verwerkt krijg.

Ik hoop dat jullie inspiratie kunnen halen uit mijn tips en tricks en hopelijk helpt het om nog betere vakantie foto's te schieten.

XO Frances

De voorbeeldfoto's heb ik op Instagram opgezocht en de accounts staan onder elke foto weergegeven.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Blogger Template Created by pipdig