zaterdag 28 januari 2017

"Oh, dat weet ik niet" - Dementie -


Ineens wordt oma vergeetachtig. Op het eerste gezicht is dat niet zo vreemd als je 80 jaar bent. Maar dan merk je dat het steeds erger en erger wordt. De oma van een half jaar geleden is ineens WEG. Gezellig koffie drinken, uitstapjes maken naar Pieterburen en Orchideeƫnhoeve. Kletsen over de uitstapjes die we hebben gedaan en op de planning hebben.. Ineens is dit WEG.

Naar mijn idee wordt dementie onderschat. Het valt wel mee, het hoort er bij.... Na mijn ervaring kan ik alleen maar zeggen: "het is vreselijk". Je bent iemand kwijtgeraakt. Even de telefoon pakken om te bellen kan niet meer. Degene met wie je spreekt weet namelijk niks. Wat heb je vanmiddag gegeten? Heb je nog visite gehad van de buurvrouw vandaag? Probeer maar eens een gesprek te voeren zonder iets te vragen uit het verleden of het heden. Ze weten het gewoon niet meer! 

"Oh, dat weet ik niet" Ik hoor het haar nog zeggen op elke vraag die ik stel. En dat is natuurlijk volledig mijn eigen fout..... Maar hoe ga je om met dementie? "IK WEET HET NIET". Je praat regelmatig met de rest van de familie, maar je merkt dat het voor iedereen lastig is. 

Toen dacht ik, ik doe gewoon normaal. Maar ook dat is eigenlijk onmogelijk. Aan de familie, rest de taak om te leren omgaan met dementie. Dit is naar mijn idee de enige manier!! 

Ik ben zo benieuwd of degene die zelf dementie heeft ook weet dat ze dementie hebben... Merken ze dat familie en vrienden het er moeilijk mee hebben? Misschien weten ze dit wel, maar vergeten het dan weer? Zijn ze zelf verdrietig om het feit dat ze dingen niet meer weten? Of is er voor hun helemaal niks veranderd?

Dementie schijnt veel voor te komen bij ouderen. Heb je nog een opa en oma die kwiek en fit zijn? Echt, ga met ze op pad nu het nog kan. Doe leuke dingen en leg dit vast. Er komt een tijd dat ze dit niet meer kunnen. Als ze de dans ontsnappen en geen dementie krijgen kun je samen nagenieten van de uitstapjes die je hebt gemaakt. Gebeurd het toch en wordt er dementie geconstateerd heb je zelf de mooie herinneringen nog en kun je deze verhalen opnieuw en opnieuw en opnieuw aan ze vertellen. 

Hebben jullie al eens te maken gehad met dementie? Hoe gingen jullie hiermee om?

Liefs Frances

SHARE:

2 opmerkingen

  1. Mijn vader is overleden aan Alzheimer. Hij wist bij vlagen dat hij het had. We zijn gewoon plezier blijven maken, op alle mogelijke manieren. Toch had hij er genoeg van. Op het laatst heeft hij besloten te stoppen met eten en drinken. Dat vergat hij dan ook wel weer eens, maar uiteindelijk heeft hij op die manier zijn boek gesloten. Respect. JRR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een zware periode! En ontzettend heftig... Het lijkt me zo moeilijk om ondanks alles plezier te maken samen! Ik ga dit ook zeker proberen. Fijn dat je een bericht voor me hebt achtergelaten. Dankjewel..

      Verwijderen

Blogger Template Created by pipdig