donderdag 29 juni 2017

Persoonlijk - Dit is de reden dat ik geen WhatsApp meer gebruik -
In deze blogpost kunnen jullie lezen waarom ik gestopt ben met WhatsApp en hoe mij dit bevalt.

Zondag 21 mei
In de ochtend heb ik de knoop doorgehakt en WhatsApp van mijn telefoon verwijderd. De eerste paar uur waren heel onwennig. Ik had het gevoel dat ik niet meer bereikbaar was voor mensen. Het voelde vreemd. 'S avonds tijdens het kijken van een serie die we aan het volgen zijn, pa ik steeds uit gewenning mijn telefoon erbij, waarna ik me realiseer dat ik geen WhatsApp meer heb. Tevens realiseer ik me dat ik eigenlijk wel heel vaak op mijn telefoon aan het loeren ben. Voorheen had ik altijd wel wat te kijken of te melden in WhatsApp.

Maandag 22 mei 
In de middag krijg ik één van mijn eerste iMessages/smsjes binnen. Ik lees ze en beantwoord een uurtje later zodra ik er daadwerkelijk tijd voor heb. Ik heb niet het gevoel dat ik direct moet antwoorden. Het voelt goed en ongedwongen. Nu weet ik heel goed dat het " gedwongen" reageren iets is dat aan mij zelf ligt en niet zozeer aan iemand anders of WhatsApp

2 weken zonder WhatsApp:
Het bevalt nog steeds goed. Geen tientallen appjes per dag in een groepsapp en geen drang om steeds maar op mijn telefoon te kijken of er nog een appje is binnen gekomen (lees: verslaving). Het moet gek lopen wil ik weer terug gaan naar het gebruik van WhatsApp.

De voordelen die je hebt als je geen WhatsApp gebruikt:
1. Je hebt meer rust omdat je minder vaak naar je telefoonscherm kijkt.
2. Ook heb je meer rust omdat de noodzaak minder is om op je telefoon te kijken. 
3. Er is meer tijd over voor andere dingen.
4. Je kunt je eigen tijd beter indelen doordat mensen niet drammen om een reactie en omdat je zelf de druk niet hebt om direct te antwoorden.
5. De kwaliteit van je sociale leven gaat omhoog. Er is namelijk veel meer te bespreken als je elkaar ziet.

De nadelen die ik heb ondervonden: (waar eigenlijk voordelen achterweg komen)
1.Mijn ouders zijn op bezoek geweest bij mijn zusje. Vaak krijg ik een spraakberichtje of filmpje toegestuurd van mijn nichtje. Deze heb ik nu niet gehad. Des te meer redenen om gewoon zelf vaker langs te gaan en zo de kwaliteit van je sociale leven te verbeteren.
2. Vrienden en familie zijn op vakantie geweest en vaak sturen ze tussendoor wat foto’s. Nu heb ik weinig foto’s ontvangen en is er minder contact tijdens hun vakantie. Ook hier zal het zorgen voor een verhoging van de sociale contacten. Je gaat nu langs om foto's te kijken en verhalen te horen. Wat eigenlijk veel gezelliger is dan een gesprek over de app.
3. Iets groter nadeel is het verzenden van foto’s tussen mij en vrienden als ik graag een foto wil die zij met hun toestel gemaakt hebben. Dit gaat nu niet meer zo makkelijk. Een oplossing is via de mail (maarja niet zo snel en makkelijk) dus voor dit nadeel moet ik nog een betere oplossing vinden. 

Conclusie na 4 weken
Naar verwachting zal ik WhatsApp niet weer gaan gebruiken. Wellicht is dit nog een beetje te snel om na 4 weken te melden maar dit is voorlopig hoe ik denk over het gebruik van WhatsApp. Het zal iedereen doen verbazen hoe heerlijk het is om geen WhatsApp meer te gebruiken. De eerste paar dagen zijn wennen maar daarna merk je al snel hoe prettig het zal zijn. Probeer het maar eens...

Wie gebruikt er nog meer geen WhatsApp? Wat zijn jullie ervaringen? Of twijfel je om te stoppen met WhatsApp?


Meer gerelateerde artikelen van mensen die geen WhatsApp (meer) gebruiken en hun bevindingen.

SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Blogger Template Created by pipdig