zaterdag 3 februari 2018

Pompoen Risotto volgens Italiaans recept


Afgelopen week ben ik uitgenodigd door mijn collega Camilla om bij haar te komen eten en samen te koken. Ik heb voor het eerst risotto gemaakt.
Deze pompoen risotto is werkelijk geweldig. Camilla komt uit Italië en kan echt als geen ander Italiaanse gerechten klaarmaken. Ik heb samen met haar een risotto gemaakt en mag het recept met jullie delen. Door de pompoen wordt het een winterse risotto.

Ingredienten zijn voor 4 à 5 personen. Ik heb de totale ingredienten lijsten dik gedrukt.

Ingrediënten
- 2 uien
- 2 wortels
- 3 bleekselderij stengels
- 1 bouillonblokje (rundvlees of groente)
- zout
- risotto (140 gram per persoon)
- 1 pompoen (flespompoen)
- zout
- olijfolie
- boter
- tijm
- knoflookpoeder
- Italiaanse witte wijn. (bijvoorbeeld een Pinot Grigio)
- kookroom
- ciabatta afbakbroodjes

Bouillon
- 1 ui
- 1 wortel
- 3 bleekselderij stengels
- 1 bouillonblokje (rundvlees of groente)
- snufje zout

Zet ongeveer 1,5 liter water op in een pan en doe alle ingredienten van de bouillon hierin. Snijd de ui wortel en bleekselderij in grove stukken. Dit is puur voor de smaak van de bouillon en gaat niet mee in de risotto. Laat dit een tijdje zachtjes koken (ongeveer 20 minuten)


De Risotto en pompoen
- risotto (140 gram per persoon)
- halve pompoen (flespompoen) De andere helft heb je straks nodig.
- 1 ui
- 1 wortel
- zout
- olijfolie
- boter
- tijm
- knoflookpoeder
- Italiaanse witte wijn. (bijvoorbeeld een Pinot Grigio)
- kookroom

Snijd de pompoen door de helft en verwijder de schil en pitten. Gebruik 1 helft om geroosterde pompoen maantjes te maken. Snijd van 1 helft plakjes. Leg deze op een bakplaat en besprenkel dit met olijfolie tijm zout en knoflookpoeder. Zet dit in de over op 215 graden. ongeveer 30 minuten.


De andere helft van de pompoen kan in blokjes gesneden worden. (van ongeveer een halve cm bij een halve cm)  Ook de wortel kan ik kleine stukjes gesneden worden. Deze mogen kleiner dan de pompoen. Snipper de ui heel fijn en fruit deze aan in wat olie en boter. ( ongeveer 3 eetlepels olie en 1 eetlepel boter) Voeg ook wat zout toe om het bakproces van de ui te bevorderen. Als de ui glazig is geworden voeg je de risotto erbij. Toast de ristotto met de ui voor een paar minuten. Voeg vervolgens ook de pompoen en wortel blokjes toe.


Daarna kan de bouillon erbij. Beetje bij beetje schep je de bouillon in de pan met risotto. De groentes die je in de bouillon hebt gedaan gebruiken we niet. Elke keer als de bouillon bijna is opgenomen door de risotto schep je er weer wat bij. Heel belangrijk is dat je blijft roeren. Na ongeveer 10 minuten voeg je een glaasje wijn toe. (en neem er zelf ook één). Weer 10 minuten verder moet de risotto ongeveer klaar zijn. Voeg als laatste een dikke scheut kookroom toe en roer dit goed door.  Je risotto is klaar.

Tip: proef tussendoor je risotto, als je vindt dat de smaak wat flauw is kun je nog wat extra bouillonpoeder toevoegen (zelfgemaakte of gekocht van bijvoorbeeld maggi)

Nog een belangrijke tip: de hoeveelheid bouillon die je nodig hebt kan per keer anders zijn. mocht je te weinig bouillon hebben voeg dan gewoon wat gekookt water toe aan je bouillon pan en schep rustig verder. 

Om je gerecht helemaal af te maken kun je er nog heerlijke broodjes bij serveren.

Ciabatta uit de oven
- ciabatta afbakbroodjes
- olie
- tijm

Snijd de broodjes in dunne plakjes. besprenkel de broodjes met olijfolie en toast de broodjes in de oven. (kan eventueel bij de pompoen reepjes in) De broodjes hebben wel een veel kortere baktijd. Dus blijf in de buurt. Baktijd van de broodjes is ongeveer 5 minuten. Zodra de broodjes uit de oven komen verdeel je wat verse tijm over de broodjes voor een lekkere smaak en aroma.


Je weet niet wat je proeft als je dit gerecht hebt gaat uitproberen. Zo ontzettend lekker.  Veel kook plezier en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Blogger Template Created by pipdig